Kontakt:
+381 63 4 929 04
+38121 300 50 55
office@vinskiputevi.com
Jablanička 29, 21000 Novi Sad
meni

Jubilarni Vinofest Vršac 2015

Jubilarni Vinofest Vršac 2015

Poziv TO Vršac da posetimo jubilarni 10. „Vinofest“ prijatno nas je iznenadio i sa zadovoljstvom smo se odazvali. Organizator manifestacije je isplanirao poseban program za Novinare i Someliere koji je uključivao posetu Vršačkim Vinogradima, Sajmu Vina i vinarijama u selu Gudurica.

Domaćini su nas dočekali u “Vršačkim Vinogradima” gde su nas proveli kroz proizvodne pogone ove vinarije, koja je bila i ostala jedna od najvećih u Evropi. Ukupan kapacitet podruma ove vinarije je 34 200 000 l. U okolini Vršca bilo je 10 000 ha pod vinovom lozom, dok se sada obrađuje samo 2000 ha. Objekat u kom se nalazi vinarija je imponzantan, izgrađen je u obliku slova „Y“. Specifično za “Vršačke Vinograde” je to što unutrašnji zid zgrade u kojoj se nalazi vinarija nema otvore za ventilaciju i regulaciju temperature. Regulacja temperature se postiže cirkulacijom vazduha izmedju spoljnog i unutrašnjeg zida.  Fasadu, spoljašnji zid, neki bi nazvali i futurističkom jer je čini na hiljade pravougaonih otvora.  Saznanje da su Vršački Vinogradi ponovo u ptocesu privatizacije je unelo zabrinutost kod meštana. Vrščani sami kažu „Ko kupi Vršačke Vinograde, taj je kupio i Vršac“.

Rizling kao sorta grožđa je najzastupljenija u ovim krajevima pa nije ni čuto što je „Banatski Rizling“ najpoznatije i najprodavanije vino “Vršačkih Vinograda”. Bele sorte grožđa koje su karakteristične za ovaj kraj su italijanski rizling (preko 50%), rajnski rizling i autohtona sorta Kreaca. U Vršačkom kraju se gaje i crne sorte ali u znatno manjim količinama. Neke od najzastupljenijih su Frankovka i Muskat Hamburg. Zemljište u okolini Vršca poseduje visok procenat silicijuma u svom sastavu što pogoduje razvoju kvalitetnog grožđa.

Posle obilaska sajma smo posetili i Enološku stanicu koja je osnovana 1933 godine. Referentna laboratorija Enološke stanice je osposobljena da obavlja sve analize proizvoda biljnog porekla osim analize kojom se utvrđuje geografsko poreklo jer ova ustanova još ne poseduje potreban uređaj. Aparat kojim se utvrđuje geografsko poreklo, na žalost, ne poseduje ni jedna ovakva laboratorija u Srbiji.  Bitno je napomenuti da je Enološka stanica u Vršcu sertifikovana za utvrđivanje georafskog porekla što nam uliva poverenje da će uskoro moći da obavlja i ovu analizu.

    Recommended Posts