Kontakt:
+381 63 4 929 04
+38121 300 50 55
office@vinskiputevi.com
Jablanička 29, 21000 Novi Sad
meni

Sedmi Wine Style salon vina

SEDMI WINE STYLE SALON VINA

-Sinergija dobrih vina i dobrih vibracija-

Hotel ZIRA je ponovo bilo mesto okupljanja vinskih profesionalaca i ljubitelja vina.

U ovom hotelu, protekle subote, održan je sedmi po redu, Salon vina u organizaciji našeg najstarijeg vinskog magazina Wine Style. Ni loše vreme, ni Beogradski maraton, ni meč Đoković-Nadal nisu sprečili istinske ljubitelje vina da posete ovu vinsku manifestaciju i da uživaju u vrhunskim vinima iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije.

Zahvaljujući renomiranim firmama koji se bave uvozom vina, posetioci Salona mogli su da probaju i vina iz gotovo celog sveta.

Kao i ranijih godina, ulaz na ovaj, već tradicionalni Salon, omogućen je, uglavnom gostima sa pozivnicama, a pored vinskih profesionalaca l ljubitelja vina, medu zvanicama su bile i ličnosti iz javnog života i diplomatskog kora.

Poznato je da svaki događaj zatvorenog ili poluzatvorenog tipa, dolazi u opasnost da vremenom, postane sam sebi cilj i svrha, dovoljan sam sebi i relativno malom broju ljudi koje okuplja.

Zato je za svaku pohvalu, što je organizator omogućio da i „obični“ ljubitelji vina, bez pozivnica, posete ovaj Salon(ograničen broj ulaznica). Ovakav potez nesumljivo doprinosi efikasnijem i masovnijem širenju vinske kulture kod nas, a to je jedan od bitnih zadataka svih relevantnih institucija i pojedinaca koji na neki način čine vinsku scenu Srbije. Ovakvi potezi pomažu i kod „razbijanja“ fame o ekskluzivnosti vinske scene kod nas.

Odličan uvod  za ovogodišnji salon vina bila je  promocija knjige  “Najbolje vinarije ex-Yu”, upriličena  dan ranije, u specifičnom prostoru objekta “Supermarket concept store”. Predstavljanje ove knjige proteklo je u izvanrednoj atmosferi,  u prisustvu mnogih zvanica kao i predstavnika vinarija koje su se našle u ovoj knjizi.

Knjiga je rezultat višemesečnog rada ekipe magazina Wine Style i u njoj su predstavljene, prema mišljenju autora, najbolje vinarije sa prostora bivše Jugoslavije. Ovakvu publikaciju ovaj renomirani vinski magazin objavio je prvi put pre pet godina. Zanimljivo bi bilo izvršiti uporednu analizu ove dve knjige. Verovatno bi se mogle dobiti korisne informacije o progresu vinarstva i vinske scene uopšte, na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno u Srbiji.

Knjiga je izazvala veliki interes kako kod vinara i medija koji prate vinsku scenu, tako i kod šire  vinske publike.

Iako svaki izbor, pa tako i ova selekcija vinarija, uvek sadrži izvesnu dozu subjektivnosti, ova edicija daje na specifičan način, dosta realnu sliku  trenutnog stanja vinarstva na području bivše Jugoslavije. Ovaj značajan poduhvat magazina Wine Style, treba posmatrati i kao  poseban doprines promociji prostora bivše Jugoslavije kao vinskog regiona koji, treba li to reći, nije više beznačajan čak ni u svetskim okvirima.

Sve u svemu, za nama je još jedan uspešno organizovan Salon vina, sa dobro odabranim vinarijama, pratećim sadržajima i, naravno, izvanrednom atmosferom.

    Recommended Posts