Kontakt:
+381 63 4 929 04
+38121 300 50 55
office@vinskiputevi.com
Jablanička 29, 21000 Novi Sad
meni

Vinska Priča sa Zlatkom Živanićem

Vinska Priča sa Zlatkom Živanićem

 Na manifestaciji “Winterfest 2015” sam imalo priliku da porazgovaram sa Zlatkom Živanićem, menadžerom vinarije “Zvonko Bogdan”. Razgovarali smo o tome zašto vinarija nosi ime slavnog umetnika i o tome šta ovu vinariju čini posebnom.

Zlatko, kako ste Vi zakoračili u svet vina?

 Kada je nastajala „Vinarija Zvonko Bogdan“ našao sam se na pravom mestu u pravo vreme. Vlasnici vinarije su tražili osobu koja će od početka rada vinarije pokrivati menadžment, prodaju i marketing. Tražili su osobu koja će od samog početka moći da prati sve šta se dešava u vinariji. Njihovi zahtevi su se poklopili sa mojim mogućnostima, a meni se svidela njihova vizija. Ponudili su mi posao i ta uspešna saradnja traje već 5 godina.

Šta izdvaja ovu vinariju od drugih vinarija u Srbiji i Regionu?

Ne znam tačno kako su nastajale druge vinarije u Srbiji. Kada je „Vinarija Zvonko Bogdan“ nastajala 2000. godine, imali smo desetogodišnji plan. Krenuli smo od analize zemljišta pošto nismo nasledili ili kupili već postojeće vinograde.  Nismo imali ni zgradu u kojoj bi bila smeštena vinarija. Krenuli smo od onoga šta je najvažnije, a to su vinogradi. Pre podizanja vinograda gledali smo koje je zemljište najbolje u Palićkom vinogorju i koje najbolje pogoduje vinovoj lozi. Kada smo pronašli glinu, počeli smo da tražimo zemljište koje se nalazi bliže Palićkom jezeru zbog povoljne mikro klime, oscilacija temperature vazduha i podzemnih voda. Analiza zemljišta je trajala skoro pune 2 godine. Izvršeno je preko 180 pedoloških analiza zemljišta. Uzimali smo uzorke na 30 cm, 60 cm, 90 cm, 1,5m 3 m, 9 m, 15 m, 30 m i 60 m. Sve uzorke smo odneli na analizu u Nemačku na jedan enološki fakultet. Sve to je rađeno kako bismo najbolje odredili kojim sortama najbolje pogoduju uslovi koje imamo na Paliću. Pratili smo klimatske uslove u poslednjih 50 godina, zatim smo gledali koje sorte su bile uzgajane u južnom vinogorju Austrougarske kojem je Palić nekad pripadao. Kada smo dobili rezultate analiza, konsultovali smo se sa enologom kako bismo odlučili na koji način ćemo održavati vinograd i kakva ćemo vina praviti. U tom trenutku, prema tehnologiji, vinarija Zvonko Bogdan je spadala u 30 najmodernijih vinarija kapaciteta 300 000 boca na godišnjem nivou u Evropi. Kada uzmemo u obzir da smo angažovali enologa sa dvadesetogodišnjim internacionalnim iskustvom, krajnji proizvod je morao da bude dobar. Ne mogu izdvojiti jednu stvar po kojoj se vinarija Zvonko Bogdan izdvaja od ostalih, ali mislim da je svaka karika u tom lancu bitna. Naš postupak metodične i detaljne pripreme je danas redak u procesu nastajanja vinarija u Srbiji i može se reći da se po tome izdvajamo od drugih.

Skoro sva vina „Vinarije Zvonko Bogdan“ su dobila nagrade na svetskim i domaćim vinskim sajmovima i salonima. Da li pripremate nešto novo?

Svaka medalja predstavlja krunu za nečiji višegodišnji rad. Bitno je da nemate samo jedan kvalitetan proizvod sa kojim osvajate nagrade nego imate više proivoda iz palete koji su nagrađivani što je svojevrsan dokaz da vodite računa o celoj paleti proizvoda. U narednom periodu planiramo novitete. Radi se o proizvodima koji će se na tržištu pojaviti u manjim serijama. Promene ne planiramo u postojećem asortimanu, odnosno našoj Classic i Premium paleti.

Etikete Vinarije Zvonko Bogdan su karakteristične po tome što ih krase slike Eugena III Kočiša. Kako ste se i zbog čega odlučili baš za njegove slike i da li će i ubuduće njegove slike krasiti vaša vina?

 Gospodin Eugen III Kočiš, akademski slikar iz Sombora,  je dugogodišnji prijatelj Zvonka Bogdana. Prvi put smo se odlučili za ovakav potez kada smo pravili etiketu za Merlo 2009. godine. Etiketa sa slikom Eugena Kočiša je naišla na pozitivne reakcije potrošača pa smo se odlučili da na sva vina iz premium serije stavimo etikete koje krase slike ovog Somborskog umetnika. Do sada smo menjali etikete za Cuve no. 1, i sa tom praksom ćemo verovatno nastaviti u narednim godinama. Smatramo da je vino koje se nalazi u boci umetničko delo i da samu flašu treba da krasi umetničko delo. Menjanje etiketa svedoči o tome da naša vina imaju karakter u kom se oseti svaka berba i godina u kojoj je vino nastalo.

Da li je ime vinarije samo marketinški potez ili postoji i neka boemska priča u pozadini?

Boemska priča postoji. Zvonko Bogdan je još 90-ih godina sa dva svoja prijatelja počeo da radi na stvaranju vinarije koja će se zvati Zvonko Bogdan. Pored vinarije je planiran i ugostiteljsko-turistički deo kao i muzej Zvonka Bogdana. Muzej je osmišljen tako  da prikazuje kako su izgledali salaši na severu Vojvodine početkom prošlog veka. Planirano je da se muzej sastoji iz četiri dela. U prvom delu će se nalaziti sve nagrade i trofeji koje je Zvonko Bogdan osvojio kao pevač, golubar i vlasnik konja. Kolekcija tradicionalnih predmeta koji su se mogli naći na slašima koji su bili karakteristični za taj period će se naći u drugom delu muzeja. Treći deo će biti stara kovačnica. Otac gospodina Zvonka Bogdana je bio kovač. Veliki broj alata i predmeta koji su bili u kovačnici njegovog oca je sačuvan. Četvrti deo muzeja će biti replika vinarije iz prošlog veka. Posetioci će na taj način moći da povuku paralelu između načina pravljenja vina u tada i danas, kao i da vide šta se to promenilo, a šta nije.

Samo ime „Zvonko Bogdan“ jeste pednost pošto simbolizuje kvalitet. Muzička karijera Zvonka Bogdana traje već 55 godina. Sa druge strane to predstavlja i veliku obavezu. Kada potrošač vidi proizvod sa imenom „Zvonko Bogdan“ on očekuje vrhunski kvalitet kakav se povezuje sa gospodinom Zvonkom Bogdanom. Na nama je da opravdamo kvalitet koji se podrazumeva kad je u pitanju proizvod koji nosi ime „Zvonko Bogdan“

    Recommended Posts